Webudvikling ordbog: Få styr på de gængse begreber

Mads og Daniel på kontoret.

Webudvikling kan for mange virke som et fremmed og teknisk område. Det er oftest fyldt med tekniske begreber, der kan være svære at forstå uden en lille baggrundsviden. Derfor har vi lavet en ordbog med de mest anvendte udtryk inden for webudvikling. Ordbogen skal give dig en bedre forståelse af gængse begreber, så du er godt rustet, når du skal tale med en webudvikler eller arbejde med hjemmesider.

HTML

HyperText Markup Language (HTML) er et programmeringssprog, der bruges til at strukturere indholdet på hjemmesider. Det definerer, hvordan tekst, billeder og andre elementer skal vises i en browser, og gør det muligt at oprette links mellem forskellige sider, hvilket skaber sammenhæng på tværs af websitets indhold.

CSS

Cascading Style Sheets (CSS) bruges sammen med HTML for at style og designe hjemmesider. Det kontrollerer alt fra farver, skrifttyper og layout, samt hvordan siden ser ud på forskellige skærmstørrelser. CSS gør det muligt at ændre websidens udseende uden at ændre dens grundlæggende struktur.

JavaScript

JavaScript er et dynamisk programmeringssprog, der tilføjer interaktivitet til websider. Det bruges til at skabe alt fra knapper, der kan klikkes på, til mere avancerede funktioner som automatisk opdatering af indhold. JavaScript fungerer på tværs af alle browsere og hjælper med at gøre hjemmesider mere levende og brugervenlige.

Frontend

Frontend er udvikling af det design, som brugerne ser på skærmen. Det omfatter altså både design, layout og alt visuelt, som besøgende ser og bruger. Frontend-udvikling kræver ofte kendskab til HTML, CSS og JavaScript.

Backend

Backend er derimod udvikling af bagvedliggende funktioner og databaser. Det kan altså ses som ‘motoren’ bag en hjemmeside, hvor alt data bliver behandlet og gemt.

API

Application Programming Interface (API) er en softwaregrænseflade, der gør det muligt for forskellige systemer at kommunikere med andre systemer. I webudvikling bruges API’er ofte til at integrere tredjepartstjenester, som f.eks. betalingssystemer eller sociale medie feeds, med en hjemmeside.

CMS

Et Content Management System (CMS) er et system, der gør det nemt at oprette og administrere indhold på en hjemmeside uden at skulle kode. WordPress er et af de mest populære CMS’er og bruges af mange virksomheder til at opdatere deres hjemmesider nemt og hurtigt.

WordPress

WordPress er et open source CMS, der giver brugere mulighed for at installere plugins, temaer og tags til deres indhold. Som et af de mest anvendte systemer globalt, er WordPress oversat til flere sprog, herunder dansk, og giver stor fleksibilitet til både enkle blogs og mere komplekse hjemmesider.

Responsive Design

Begrebet refererer til design, der tilpasser sig forskellige skærmstørrelser og enheder, såsom smartphones, tablets og desktops. Et responsivt design sikrer, at brugere får en optimal brugeroplevelse, uanset hvilken enhed de bruger.

SEO

SEO omhandler processen med at optimere en hjemmeside, så den rangerer højere i søgemaskiner som Google. Det indebærer at forbedre indholdet, bruge relevante søgeord og sikre, at hjemmesiden har hurtige indlæsningstider.

Hosting

Navnet Hosting refererer til det sted, hvor en hjemmeside er placeret på en server – så den kan tilgås via internettet. Der findes forskellige typer hosting, herunder eksempelvis delt hosting og VPS (Virtual Private Server).

SSL

SSL er en sikkerhedsprotokol, der krypterer data, der sendes mellem en server og en browser. Det sørger for, at følsomme oplysninger – som eksempelvis betalingsdata og adgangskoder – bliver beskyttet.

Vi håber, at vores lille ordbog har givet dig en bedre forståelse for gængse begreber inden for webudvikling. Skulle du stadig have spørgsmål eller være i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte en af vores dygtige webudviklere.